Nå har vi bodd i Sucre i snart 2 mnd. Og trives kjempe godt. Bolivia er et veldig interessant land, og definitivt ikke som Norge. Har underveis merket oss de største forskjellene:
1.Prisnivået: Det første vi la merke til var vel prisnivået her. 10 Bs er ca. 8 NOK. For eksempel koster en taxitur 4 Bs, bussen koster 1 Bs. En flaske vann koster 2.5 Bs. En pakke Malboro koster 10 Bs. Middag på restaurant koster i gj.snitt 25 Bs. En halvliter ute koster 10 Bs.
Joakim fornøyd med prisnivået:)
2.Løshunder: Et annet fenomen vi la merke til veldig fort er alle løshundene. Det er vanvittig mange hunder over alt. Det som er litt rart er at det er veldig mange rasehunder, har sett flere boxere, schæfere, Cocker spaniel og en dag så jeg faktisk en kinesisk nakenhund:D Tror det er nokså vanlig å slippe hunden sin ut om morgenen, også slippe den inn igjen om kvelden. Det er hvertfall ingen her (nesten) som går tur med hundene sine. Der jeg bor har vi to Cocker spanieler som alltid står i bakgården. En hund koster fra 2 Bs – 300 Bs, og en tur til vetrinæren koster 30 Bs. Det står ikke helt i forhold!
3.Menneskene: folkene her skiller seg først og fremst fra nordmenn ved at de er lave. Litt spesielt når jeg plutselig ser meg rundt på dansegulvet og oppdager at jeg er den høyeste personen der...Men utrolig ålreite mennesker. Bolivianerne er veldig hyggelige, sosiale, hjelpsomme mennesker. For eksempel hilser mann med ett kyss på kinnet, uansett om det er på kjente eller ukjente.
På vors/karaokefest hos Omar
4.Almuerzo: Noe som ble veldig uvant når vi flyttet inn hos familiene, var den store lunsjen. Her har de tre retters middag klokken 13.00. Før det har de frokost i 7-8 tiden, også spiser de en kveldsmat kl. 22.00-23.00 ca.
Pique de lo macho
5.Hissige billister: Bilistene tar virkelig ikke hensyn til fotgjengerne i det hele tatt, og det kan noen ganger minne om en skrekkfilm å gå de 10 minuttene fra huset til skolen midt i rush-trafikken om morgenen.
6.Globos: Noe som i begynnelsen var verdens mest irriterende tradisjon. Her tar folk, mest barn og ungdom, med seg svære poser med vannballonger og kaster på alt og alle. Dette er i forbindelse med karnevalet, men pågår i 3-4 uker i forkant også. I tillegg har de også ett skum på sprayflaske, og svære vanngeværer, ikke mindre irriterende. Men til tross for at en til tider kanskje vegrer seg for å gå ut, og heller tar en taxi, selvom man kunne ha gått, er det også litt gøy, særlig å kaste på andre. De som kaster mener det heldigvis ikke vondt, det er rett og slett bare en del av tradisjonen rundt karnevalet.
7.Karnevlet: En stor fest i hele Sør-amerika. Karnevalet varer en helg - en uke, og begynner 12 Februar. I praksis holder det på i litt over en måned. Folk fester hver eneste dag. Da er det større eller mindre grupper som sammen med ett korps danser seg gjennom gatene. Gjerne overstadig beruset og i bar overkropp.
Paraden i Oruro
8.Åpningstider: Butikkene har en siesta ca. Mellom 12-15. Men opplever egentlig at det er ganske tilfeldige åpningstider. Har for eksempel aldri opplevd at alle butikkene på et kjøpesenter jeg pleier å gå, er åpne samtidig, uansett når på dagen jeg er der.
Utestedene også har litt tilfeldige stengetider. Som regel stenger det rundt klokken 4, men vi har også dratt hjem nærmere 5, uten noe tegn til at de skulle stenge på en stund. Her om dagen stoppet de musikken midt i YMCA, klokken var 03.47, da skulle de stenge.
9.Fiestas: Det er utrolig mange fester her, og de gjør veldig mye ut av de. For eksempel har de "Dia de copadre", en dag for alle menn. Da har de fri fra jobb, danser i gatene, drikker seg fulle og kan gjøre hva de vil uten at kona kan si noe som helst. Uken etter er det "Dia de comadre", det samme bare for damer. Andre fiestas er for eksempel "Dia de Perros" - en dag de pynter hundene og går med de i parken. "Dia de niños" - en stor festdag for alle barna. "Dia de amigos" - venners dag, "Dia de estudiantes" - En dag for alle studentene, denne dagen blir de gitt 20 Bs. av universitetet til å feste for...
Hver mnd. har nesten en spesiell dag, og disse dagene er det gjerne fri fra jobb og skole.
Fiesta!
10.Dopapir: Her kaster man ikke papiret i doen, men i en dunk ved siden av. Veldig uvant, og veldig lett å glemme...
11.Været: Været her skifter utrolig fort. Etter en dag med helt strålende sol og skyfri himmel, kan det plutselig bryte ut i tordenvær og pøsende regn.
12.Micros: Kollektivtransporten her fungerer en smule anderledes enn i Norge. Bussene er små minibusser som kjører veldig ofte. De er merket med forskjellige tall eller bokstaver, og kjører forskjellige ruter. Hvis du vil ta en micro er det bare å stille seg ved veikanten å rekke ut hånden når det kommer en, noe som som regel ikke tar mer enn maks 5 minutter. Når du vil av roper du bare «Parada (stopp)» og microen stopper:) Koster 1 Bs. For studenter og 1.50 Bs. For andre.
13.Melk: For meg som er en vant melke-drikker skal det litt til for å konkurrere med den norske melka. Her har de melk, som forsåvidt smaker ålreit, men den er dyr, og kommer i poser!? Forsåvidt kommer det meste i poser, juice, yoghurt osv. Mest vanlig, fordi det er veldig mye billigere, er det derfor å kjøpe pulver-melk eller melk på hermetikk, som blandes ut i vann...
- Tina
Bokelsker med luksusproblem.
12 years ago
Hei kjære Tina, selvfølgelig skal du få burs-
ReplyDeletedagshilsen. Hjertelig tillykke med 21-årsdagen, fest med måte. (Laila har forresten navnedag idag) Hilsen Bestefar og mormor.
Tusen takk:) Og gratulerer med navnedagen som var!
ReplyDeleteHei, GUUD SÅ BILLIG :D
ReplyDeleteSkulle likt å være der, høres ut som vær dag er en fest jo!
Men Melk på pose?? Upraktisk!
Klem søss<3